top of page
ISKU

Pohjanmaan Kaluste Oy

Vuosikymmenten aikana Pohjanmaan Kaluste Oy on kasvanut yhden miehen yrityksestä kansainväliseksi ja arvostetuksi huonekalualan toimijaksi. Työllistämme noin 500 henkilöä ja tuotteita valmistetaan neljässä omassa tehtaassamme. Konsernin liikevaihdosta puolet syntyy vientikaupasta.

Pohjanmaan Kaluste Oy on yhä perheomisteinen. Yrityksen perustajan, Pentti Viitalan, elämäntyötä jatkaa hänen poikansa, pääomistaja ja yrittäjä Timo Viitala. Perheyhtiömme suuri voimavara on sitoutunut ja pitkien työsuhteiden kautta muodostunut vahva alan osaaminen. Vuodesta 2015 alkaen yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Harri Pakka ja hallituksessa Timo Viitalan lisäksi Ari Lustila ja Eira Viitala.

Valmistamme korkealaatuisia, asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöitäviä huonekaluja koti- ja julkitilakäyttöön. Perustajan Pentti Viitalan mottona oli, että ihmisille tulee tehdä hyvälaatuisia sohvia kohtuuhinnalla ja se on säilynyt ohjenuoranamme siitä asti. Laatu ei mene pois muodista koskaan.

 

Tuotemallistomme on laaja ja jatkuvan tuotekehitystyön ansiosta pystymme vastaamaan tämän päivän trendeihin. Olemme ensisijaisesti vastuullinen valmistaja ja meille on tärkeää huolehtia henkilöstöstämme, yrityksen kestävästä kehityksestä sekä erityisesti tuotteidemme korkeasta laadusta niin, että niiden elinkaari on mahdollisimman pitkä.

 

Tavoitteenamme on aina tyytyväinen asiakas. Historiamme aikana olemme saaneet valmistaa sohvia, lepotuoleja ja ruokailuryhmiä satoihin tuhansiin koteihin, mistä nöyrä kiitos kaikille tuotteisiimme päätyneille kuluttajille.

Kasvutarina

Yrityksen perustaja, Pentti Viitala, päätti myydä lehmät, ostaa kuorma-auton ja aloittaa sohvien ovelta ovelle-myynnin vuonna 1964. Pian sen jälkeen aloitettiin vaihdossa tulleiden huonekalujen uudelleenverhoilu kotitilan kanalassa. 1969 aloitettiin uusien sohvien tuotanto Kurikan Viitalassa vanhassa kansakoulussa, ja Pentin vaimon, Violan, lisäksi saatiin palkattua yksi työntekijä.

1977 toimintaa laajennettiin ostamalla Kurikan keskustasta Kuusiston Puunjalostustehdas ja työntekijämäärä nousi 20:een. Sohvia myytiin myyntinäyttelyissä, joita järjestettiin urheilu- ja nuorisoseurantaloilla ympäri Suomea.

1980-luvun alusta alkaen myyntinäyttelyiden lisäksi käynnistyi tuotteiden myynti myös huonekaluliikkeisiin.

 

Vuonna 1984 yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Yrityksen nimi muuttui Huonekalutehdas Pentti Viitala Ky:stä Pohjanmaan Kaluste Oy:ksi. Vetovastuu yrityksestä siirtyi Timolle ja hänen veljelleen. Tuolloin yrityksessä työskenteli noin 25 työntekijää.

Käänteentekevää yrityksen kasvu-uralle oli viennin aloittaminen Ruotsiin. Koko vuosikymmen oli vahvaa kasvun aikaa ja Kurikkaan rakennettiin uudet tehdastilat. 

1990-luvun lama-aikana yrityksen pelasti itään suunnattu vientikauppa Suomen ja Ruotsin talouden romahdettua. Vientiasiakkaita haettiin aktiivisesti ja vuosikymmenen lopulla vientikauppaa tehtiin jo noin 16 maahan. Yhteistyö kotimaisten huonekaluketjujen kanssa käynnistyi myös 1990-luvun lopulla.

Työntekijöitä yrityksessä oli tällöin noin 120.

Koko 2000 -luvun alku oli voimakasta kansainvälistymistä, tehtaiden rakentamista ja laajentumista. Vuoteen 2010 mennessä Pohjanmaan Kalusteen tuotteita oli myynnissä jo noin 400 huonekaluliikkeessä niin Suomessa kuin ulkomailla. Työntekijöitä oli yhteensä 500 henkilöä.

Vuonna 2012 Pohjanmaan Kaluste aloitti vientiponnistelut Pohjois-Amerikkaan Luonto Furniture-tuotemerkillä. Seuraavana vuonna perustettiin oma myyntiorganisaatio, jossa työskentelee Viitalan kolmas sukupolvi. Sittemmin Luonto Furniture Inc. on onnistuttu kasvattamaan merkittäväksi huonekalubrändiksi Pohjois-Amerikassa palvellen asiakkaita Charlestonissa sijaitsevasta myynti- ja logistiikkakeskuksesta käsin. Luonto-tuotteita myydään sadoissa huonekaluliikkeissä niin USA:ssa kuin Kanadassakin.

Vuonna 2020 kotikalusteiden rinnalle lanseerattiin Pohjanmaan Projektimyynti, joka palvelee hotelli-, majoitus-, ravintola-, ja hoivakohteita julkitilakalusteiden osalta.

 

60 vuoden kokemuksella, Pohjanmaan Kaluste Oy jatkaa liiketoimintaa vahvana eteenpäin.

bottom of page